Vastuullisuus näkyy, tuntuu ja maistuu kaikessa tekemisessämme – luksuksesta piiruakaan tinkimättä

Sahanlahden Elsanrannan lähtökohtana on vastuullisuus jokaisessa toiminnassa. Vastuullisuus on toteutettu siten, että asiakas voi hyvillä mielin nauttia ylellisyydestä - mistään tinkimättä tai mitään nautintoja pois jättämättä.  Elsanrannan villojen rakentaminen ja toiminnallisuudet on toteutettu siten, että ne kuormittavat luontoa mahdollisimman vähän. Jokainen pienikin yksityiskohta on tarkoin harkittu ja materiaaleiltaan ja toiminnallisuuksiltaan vastuullisesti kuntoon hiottu. Me haluamme, että meidän asiakkaamme voivat nauttia lomasta hyvällä mielellä!

Villat on suunniteltu vastuullisuus huomioiden

Elsanrannan villat ovat 37,5 neliöisiä huoneistoja ilman hukkaneliöitä. Jokaisessa huoneistossa on yksi iso huone, jossa on oleskelu- ja nukkuma-alueet. Lisäksi villassa on kylpyhuone ja sauna, jossa on aina valmis kiuas tasaamassa energiankulutuksen piikkejä sekä terassi omalla järkevän kokoisella suomalaisella Drop-altaalla. Huoneistot ja altaat lämpiävät vastuullisella maalämmöllä.

Sisustuksessa käytetään suomalaisia sisustusmateriaaleja, suunnittelijoita ja rakentajia. Villojen omat artesaaniastiat ja oma Terhen saunatuoteperhe, itse tehtävine saunahoitoineen lisää ripauksen luksusta vastuullisesti. Tekstiileissä käytetään muun muassa paikallisia villakankaita ja jokaisen villan seinää koristaa oma nimikkovalokuva suomalaiselta valokuvataiteilijalta. Kuvien aiheena on Kalevala, josta juontaa myös villojen nimet; Ilmari, Väinämöinen, Aino… Sahanlahti haluaa näin tuoda esiin myös hieman suomalaista ja kalevalaista aatetta ja kulttuuriperimää. Sahanlahden kulttuurihistoriaan kuuluu vahvasti kirjailijana ja vahvana vaikuttajana tunnettu Elsa Heporauta, joka oli myös Kalevalaisten naisten ja Kalevala Korun perustajajäsen. Elsa oli syntyjään sahanlahtelainen. Tämä nivoo myös Elsanrannan villat osaksi Sahanlahden historiallista miljöötä.

Sahanlahdessa ja Elsanrannassa lajittelemme ja kierrätämme seka-, bio-, lasi- ja metallijätteet. Kannustamme tähän myös vieraitamme. Siivouksessa ja pyykinpesussa käytämme vain ympäristöystävällisiä pesuaineita. Pyrimme hyödyntämään myös kangasservettejä ravintolassamme ja kankaisia istuinalusia saunoissamme ja villoissa. Kaikki villojen tekstiilit ja huonekalut on tuotettu kestävällä ja vastuullisella tavalla uusiutuvista luonnonmateriaaleista.

Sahanlahden ja Elsanrannan sähkö tuotetaan tällä hetkellä vastuullisesti vesi- ja tuulivoimalla, lämpö Sahanlahdessa hakevoimalalla ja Elsanrannassa em. maalämmöllä. Juuri hetki sitten on jätetty hakemus oman aurinkovoimalan rakentamisesta alueelle, jolloin Sahanlahden alueen energiaomavaraisuusaste kasvaa huomattavasti. 

Sahanlahden vastuulliset ravintolapalvelut

Elsanrannan ravintolapalvelut tuotetaan vastuullisesti Sahanlahden ravintoloissa, jotka ovat tunnettuja lähialueen raaka-aineiden hyödyntäjinä. Sahanlahti on D.O. Saimaa -alkuperämerkin ”We support local” -yritys eli käytämme erittäin runsaasti paikallisia raaka-aineita (parikymmentä tuottajaa, kuten kalastajia, marjanpoimijoita ja sienestäjiä). Sahanlahden ravintolat ovat artesaaniravintoloita eli kaikki valmistetaan alusta loppuun uusiutuvalla energialla keittiössä itse. Muun muassa Sahanlahden hapanjuurileipä on alueella erittäin tunnettu ja sitä toimitetaan myyntiin myös paikalliseen lähikauppaan.

Ravintolapalvelut työllistävät näin välillisesti ja välittömästi paikallisia toimijoita ja on hyödyksi alueen elinkeinoelämälle. Elsanrannan aamiainen koostuu esimerkiksi lähitilan salaateista, naapuripitäjän Juvan Kaartilan tilan mallaspossusta (joka saa nimensä siitä, että porsaat kierrättävät eli syövät Saimaan Brewing companyn olutmaltaat), yön yli haudutetusta ohrapuurosta, jonka jyvät ostetaan kokonaisina ja jauhetaan keittiössämme itse taaten hyvät ravintoarvot sekä paikallisesta kylmäpuristetusta marjamehusta ja eteemme avautuvasta Saimaasta pyydetystä savumuikusta. 

Vastuulliset aktiviteetit

Villojen vieraat voivat lomansa aikana nauttia myös vastuullisista aktiviteeteista. Potkulautailu, polkupyöräily ruisvetoisilla tai sähkökäyttöisillä polkupyörillä, soutelu ja melonta kuuluvat monen lomaan. Sahanlahdesta voi muun muassa lähteä romanttiselle illallisristeilylle sähkökäyttöisellä ekopaatilla, jonka kipparina toimii paikallinen opas Arto (ohjelmapalveluyritys Lakeland GTE). Arto tarjoaa Elsanrannan vieraille talvikaudella lumikenkäretkiä sekä privaatteja lumiskootteriretkiä vastuullisilla suomalaisilla ja Suomessa valmistetuilla eLyly-sähkölumiskoottereilla. Tai miltä kuulostaisi yksityinen retki oman villan rannasta potkureilla potkutellen Saimaan selälle iltapimeällä ja istua potkurin päälle nauttimaan kupit kuumaa kaakaota, kuuntelemaan hiljaisuutta ja jään kumahtelua ja katselemaan tähtitaivasta? Opas Artolla on myös talvihaalarit ulkoilijoille. Sahanlahden pihapiirissä on myös erilaisia saunoja, uimaranta, valaistu padel-kenttä ja nuotipaikkoja.

Sahanlahdella on kumppaniyrityksiä tuottamaan aktiviteetteja, jolloin se työllistää opaspalveluiden tuottajia ja pyrkii myös näin säilyttämään monipuolista tarjontaa alueella. Sahanlahdelle ja Elsanrannan konseptille on tärkeää, että yhteistyökumppaneiden arvot ja vastuullinen toiminta täyttää omatkin kriteerit. Sahanlahdella ja opas Artolla on molemmilla Sustainable Travel Finland -laatumerkit ja lisäksi Sahanlahdella on Suomen luomumatkailuyhdistys ECEAT:n sertifikaatti, joka viestii ekologisesta ja kulttuurisesta kestävyydestä. Lisää Sahanlahden vastuullisuudesta löytyy täältä.

Vastuullinen työpaikka

Sahanlahti kohtelee työntekijöitä, vieraita ja alueen asukkaita tasa-arvoisesti ja kunnioittavasti riippumatta heidän taustastaan. Sahanlahti ottaa ihmisten erityistarpeet huomioon toiminnassaan. Yritys kouluttaa, opastaa ja kannustaa henkilöstöä toimimaan vastuullisesti. Erilaisilla sähköisillä ohjelmistoilla luodaan lisää kustannustehokkuutta ja vähennetään käytetyn paperin määrää. Useat entiset painotuotteet on toteutettu verkkoon, jolloin saavutettavuus on parantunut ja hiilijalanjälki on pienentynyt (esitteet ja varaamiset). 

Sahanlahti ja eritoten uusi palvelukonsepti Elsanranta villat tulevat olemaan ja ovat hyvä esimerkki ja suunnannäyttäjä vastuullisten luksustuotteiden lanseerauksessa ja tuottamisessa uudella entistä kestävämmällä tavalla. Luksuslomailua Saimaan rannalla vastuullisesti, suomalaista työtä, perimää ja kulttuurihistoriaa tukien.