Näin valmistuu Elsanranta-alue Sahanlahteen

Sahanlahdella on pitkäjänteinen Sahanlahden alueen kehittämissuunnitelma, jolla haetaan maltillista kasvua kokonaisvaltainen vastuullisuus huomioiden. Ympäröivä luonto, käytettävissä olevat voimavarat ja perheyrityksen arvot otetaan huomioon kaikessa toiminnassa. Sahanlahti Resort on yksi Etelä-Savon alueen kasvuyrityksistä.

Sahanlahden iso arvo alueellisesti on olla suunnannäyttäjä myös yhteistyössä ja verkostoitumisessa muiden yritysten ja matkailuyritysten kanssa. Esimerkkinä, Saimaan Gastronomy yritykset palkittiin juuri Etelä-Savon maakuntaliiton ja D.O. Saimaa -alkuperäisdestinaatiomerkin puolesta mallikkaasta ja esimerkillisestä yhteistyöstä alueella. Saimaa Gastronomy -yrittäjäverkosto muodostuu neljästä yrityksestä: Sahanlahti Resortista,  Tertin kartanosta, Pihlas Resortista ja TeaHouse of Wehmaisista. Yhdessä olemme enemmän. Elsanrannan villat rakentuvat Sahanlahteen nämä Sahanlahden arvot huomioiden.

Rakentaminen käynnistyi 18.3.2022

Ensimmäinen lapionisku Elsanranta-alueelle tehtiin 18.3.2022. Ensimmäinen urakka oli tien rakentaminen niemen kärkeen, jonne Elsanranta rakentuu. Alueen rakentamisessa pyritään säilyttämään luonto alkupeäisessä, koskemattomassa tilassa. Kallioista ja kivikkoista kangasmaastoa pyritään suojaamaan rakentamiselta mahdollimman tehokkaasti.

Villat nousevat yhteen Suomen kauneimmista lomapaikoista

Sahanlahden Lotjaniemen niemeen, yhteen Suomen kauneimmista rakennuspaikoista Saimaan rannalla, rakentuu paritalovilloja. Nyt ensimmäisessä erässä rakennetaan 10 huoneiston verran (5 paritaloa), joista on esteetön näkymä Saimaan luontoon. Villat on suunnitellut tälle paikalle rakennettavaksi Sigge Arkkitehtitoimiston Rauno Lehtinen. Alue, jolle villat rakentuvat, on oma yksityinen niemi, jonka luonto on haluttu säilyttää alkuperäisenä, jättäen alueen kalliot ja männyt somistamaan aluetta luonnollisella ja kestävällä tavalla. Pohjamaasto on elävää kunttaa ja villoille kuljetaan omalta parkkialueelta puusiltoja pitkin, rasittaen näin luontoa mahdollisimman vähän.

Villa-alueelle saavuttaessa yksityistie on valaistu ja parkkialueella odottaa useita sähköautonlatauspaikkoja. Villojen ulkoasu on skandinaavinen ja värisävyt luonnonpuun sävyjä ja hiilen mustaa. Rakennusmateriaalina on CLT, ristiin liimattu massiivipuu, joka on edelläkävijä vastuullisessa ja energiatehokkaassa rakentamisessa, jossa uusiutuvalla ja kierrätettävällä puulla raaka-aineena on merkittävä rooli. Puu sitoo ilmakehän hiilidioksidia ja toimii rakennuksen osana hiilinieluna, millä on tuntuva merkitys kasvihuoneilmiön hillitsemisessä.

Ristiinliimattua massiivipuuta käytetään villojen kantavissa seinissä, väli- ja alapohjissa sekä katossa. Tällöin rakennuksen sisätilavuus on kauttaaltaan massiivisen puuaineen rajaama, eikä esimerkiksi erillistä höyrynsulkua tarvita. Villat rakennetaan valmiiksi tehtaassa ja nostetaan palkkien päälle Sahanlahden Lotjaniemessä. Tehtaassa tapahtuva mittatarkka työstö ja tarkoituksenmukaiset kiinnityshelat ja saumatiivistimet mahdollistavat ilmatiiviin rakenteen myös suorasta kulmasta poikkeavissa liitoksissa. Pääsääntöisesti ristiinliimatut massiivipuurakenteet sijoitetaan lämmöneristeen sisäpuolelle. Puuaineen kohtalisen matala lämmönjohtavuus (0,14 W/mK) mahdollistaa tarvittavat ulkopuolisen eristekerroksen läpi johdetut kantavat rakenteet ilman merkittäviä kylmäsiltoja. Puu on hygroskooppinen materiaali ja siitä valmistetut massiviset rakenteet osallistuvat rakennuksen sisäilman suhteellisen kosteuden ja lämmön tasaamiseen. Villojen suunnittelussa on saatu etua suurikokoisten laminoitujen kerrospuuelementtien rakennusta jäykentävästä vaikutuksesta sekä pystypuurunkorakenteisiin verrattuna paremmasta palonkestosta.

Villojen pohjatyöt, eli palkit, jonka päälle villat nostetiin, valmistui vuoden 2022 aikana. Villat rakennettiin kalustamista vaille valmiiksi CELT Oy:n talotehtaalla Tampareella  ja toimitettiin paikan päälle rakennuspaikalleen kesän 2023 alussa. Ensimmäiset vieraat saimme vastaanottaa villoihin viikkoa ennen juhannusta. 

Villat on kalustettu ja varaustettu kotimaisin kalustein ja astioin huomioiden vieraidemme toiveet pienissä yksityiskohdissakin. Kutsummekin sinut lämpimästi veiraaksemme uusiin Elsanrannan villoihin!

Luvassa uusia elämyksiä

Elsanrannan vaihe 2 etenee Saunaelämyspalvelujen konseptointi ja elämyspalveluliiketoiminnan suunnittelu hankkeella, jolla valmistellaan Elsanrannan seuraavia vaiheita. Tähän valmisteluun olemme saaneet rahoitusta Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelma Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR)